Internetfraudeurs doen zich vaker voor als een collega of vriend om geld los te peuteren. De miljoenenoplichting van bioscoopketen Pathé door een nep-topman was geen uitzondering, zeggen beveiligingsexperts. Ook gewone burgers worden zo verleid tot forse overmakingen.
Bedrijfsrechercheur Dick Steffens ziet de laatste tijd meer van zulke fraudegevallen voorbijkomen. Zo kregen wij onlangs een telefoontje van een Nederlands bedrijf dat

de financiële zaken verzorgt van „een heel groot bedrijf met een hoofdvestiging in Europa”.
Ze kregen een mailtje van de topman, dachten ze. Hij meldde: ’We zijn bezig met een grote overname. Kun je €250.000 overmaken naar deze Poolse bankrekening?’ Dat is gebeurd. Een dag later kwam weer een mailtje: ’Er is kennelijk iets fout gegaan bij de overmaking’. Daarna volgen nog meer overmakingen, Aan het eind van de week was € 900.000 zoek.
Dit zijn slechts twee van de vele voorbeelden.


Samen met Log1cIT specialisten en buitenlandse financial intelligence bureaus hebben we een efficiënte methode ontwikkeld om binnen 5 werkdagen een uitgebreid social engineering en zogenaamd ‘threat intelligence’ onderzoek uit te voeren. Aangeraden wordt om dit te combineren met een adresonderzoek, tenaamstelling en gevolmachtigde(-n) van de voor de frauduleuze handelingen gebruikte bankrekening.